Arılar Nasıl Bal Yapar ?
Arı kovanlarında üç çeşit arı vardır.
1- Kraliçe arı,
2- İşçi arı,
3- Erkek arı.
Kraliçe arı 3-5 sene yaşar ve tek görevi yumurtlamaktır. 15-20 arı ile birden çiftleşir ve yüzlerce yumurta yapar. Çiftleşmeden sonra erkek arı ölmektedir. Kraliçe arı kızlı erkekli yumurtlar. Kızlardan biri kraliçe arı olurken, erkeklerden bir kısmı erkek arı sınıfında kraliçe arıyı döller. Kalan kısım ise işçi arı olur.
İşçi Arılar İçeride ve Dışarıda Sürekli Çalışırlar
Bir işçi arı yaklaşık 12 saat çiçeklerden nektar toplar. Bir kilo bal için arılar toplam 5.5 milyon çiçeği ziyaret ederler. İşçi arılar üç ay kovan içinde, üç ay kovan dışında toplam altı ay çalışırlar. İşçi arılar ömrü boyunca sadece bir çay kaşığının 12’de 1’i kadar bal yapabilirler.
Koklama ve hissetme duyuları çok gelişmiş olan arılar, çiçekleri gezerken bu duyularını kullanır. Bu yetenekleri sayesinde, çiçeklerin en lezzetli nektarlarını toplarlar.
Gerçek Bal Nasıl Üretilir?
Arılar, çiçeklerden nektar toplayarak bal yapar. Nektar toplama işlemi esnasında aynı zamanda polenleme işlemini gerçekleştirerek çiçeklerin canlı kalmasında önemli rol oynar. Mükemmel yaratılışa sahip bu mucizevi böcekler, iki midelidir. Midenin birinde, özel bir enzimle nektarı karıştırarak bal yapar. Diğer midesiyle de yaşamını devam ettirir.
Arılar, nektarı ‘bal midesinde’ topladıktan sonra bal üretimi devam eder. Yani çiçekten nektar alma işlemi yetmemektedir. Bu aşamadan sonra dışarıda nektar toplama görevini üstlenen arı, nektarı kovanın içinde çalışan arılara nakleder. Petek görevlisi bu arı, gelen bu nektarı bal mumu peteğe aktarır. Petek dolana kadar işlem bu şekilde devam eder.
Arıların çalışma mekanizması da bilim dünyasının ilgisini çekmiştir. Kraliçe arı ve işçi arı, kendilerine verilen görevi eksiksiz bir biçimde yerine getirmektedir.
Arılar, sadece peteklere bal yapmaz. Ağaç kavuklarına, kayalıkların içine ve kuytu yerlere bal yaparlar. Bal yapmadan önce, yuvanın her yerini polen, yani bal mumu ile sıvarlar. Bu sıvama işlemi ile yaşadıkları alanı izole etmiş olurlar.
Petekteki Enzimin Bal Oluşu
Dışarıdan gelen arının midesinde enzimle karıştırdığı nektarı alan kovan içindeki arılar, yelpaze yaparak petekteki balı kurutur. Bu şekilde petekteki balın su miktarı azalır ve ortaya nefis bir tat çıkar. Bu işlem esnasında % 83 olan su miktarı yaklaşık olarak % 16’lara düşer. İşlem bittikten sonra arılar bal mumu ile peteğin yüzeyini kapatarak işlemi bitirirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder